Nowa technika obrazuje ruch neutrofili

22 grudnia 2014, 11:39

Neutrofile są rekrutowane do zwalczania zakażenia czy skutków urazu we wszystkich tkankach i narządach ciała, bez względu na ich komórkowy i biochemiczny skład. Naukowcy z Brown University opracowali ostatnio nową technikę, która pozwala zrozumieć, jak te komórki odpornościowe przemieszczają się w zamkniętych przestrzeniach.



Czas przejścia pokarmu przez jelito kluczowy dla zdrowia

28 czerwca 2016, 10:51

Czas przejścia pokarmu przez układ pokarmowy (pasażu) wpływa na ilość szkodliwych metabolitów bakteryjnych. Tym samym stanowi czynnik kluczowy dla zdrowia jelit.


Parawany medyczne - zapewniają prywatność, ale są też siedliskiem lekoopornych bakterii

28 września 2018, 10:44

Parawany medyczne mogą być doskonałym siedliskiem dla lekoopornych bakterii.


Dzieła Sotera Jaxy-Małachowskiego, wybitnego polskiego marynisty, w Muzeum Rybołówstwa w Helu

31 marca 2023, 11:14

Już wkrótce w Muzeum Rybołówstwa w Helu będzie można oglądać wystawę czasową „Bałtyk Sotera Jaxy-Małachowskiego”. Znajdą się na niej charakterystyczne ujęcia polskiego wybrzeża z lat 20.-30. ubiegłego stulecia.


Ziarna i ryby zapobiegają astmie

12 grudnia 2006, 11:29

Dzieci, które jedzą duże ilości produktów pełnoziarnistych oraz ryb, rzadziej chorują na astmę — donoszą naukowcy na łamach pisma Thorax.


Po dwóch tygodniach krew jest przeterminowana

20 marca 2008, 10:40

Krew przechowywana przez ponad dwa tygodnie nie jest bezpieczna dla pacjentów po operacjach serca. Lekarze z Cleveland Clinic w Ohio zauważyli, że ryzyko zgonu u osób, którym przetoczono ponaddwutygodniową krew, jest aż o dwie trzecie wyższe niż u chorych, którzy dostali świeższą krew. Po przeanalizowaniu ponad 9 tys. przypadków stwierdzili też, że u tych pierwszych częściej dochodzi do zakażeń krwi oraz niewydolności różnych narządów (New England Journal of Medicine).


Ryzykowny delikates

10 lutego 2010, 13:03

Gady są rozmnażane w niewoli głównie dla skór, ale niektórym restauratorom i grupom etnicznym zależy również na ich mięsie. Po przeprowadzeniu odpowiednich analiz badacze wskazują jednak na liczne zagrożenia zdrowotne: infekcje wirusowe i bakteryjne, parazytozy oraz skażenie metalami ciężkimi oraz resztkami leków weterynaryjnych. Przed zjedzeniem potrawy z krokodyla, żółwia, jaszczurki czy węża warto się więc dobrze zastanowić (International Journal of Food Microbiology).


Zmarł Paul Baran - twórca podstaw internetu

28 marca 2011, 12:57

Zmarł Paul Baran, twórca technologii leżącej u podstaw internetu. Baran w latach 60. ubiegłego wieku wpadł na pomysł rozproszenia sieci komputerowych, dzięki czemu ewentualny atak na infrastrukturę nie zakłóciłby całkowicie komunikacji


Kara za zbyt szybkie ukończenie studiów

5 lipca 2012, 17:40

Prywatna szkoła wyższa z Essen pozwała swojego studenta za to, że... zbyt szybko ukończył naukę. Szkoła domaga się „utraconych zarobków“ w wysokości 3000 euro.


Odtworzono oryginalny karmin Renoira

14 lutego 2014, 07:45

Specjaliści z Instytutu Sztuki w Chicago odtworzyli oryginalne czerwienie z obrazu Renoira. Portret pani Valentine Clapisson, żony paryskiego maklera, powstał w 1883 r. Przez 131 lat zdążył wyblaknąć pod wpływem światła.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy